postupak farbanja auta - kako ide????

Želite da sredite svog ljubimca - obratite se nama

Moderator: pikec-tuning

postupak farbanja auta - kako ide????

Postod zeto » Uto Maj 05, 2009 9:04 pm

pitanje je za večinu vjerojatno bezveze.......

al zanima me ovako: za golf 2

auto ima hrđe na par mjesta, mjenjao bi zadnje rubnike i prednje blatobrane i cjeli auto obojao......

e sada, trebam skinuti boju, riješiti svu hrđu.......jel dobro da cjeli auto prijeđem špric-kitom (kako se priprema??????), pa recimo poslije boje, jel dobro da se cjeli auto prijeđe bezbojnim lakom?????

pa ako netko cjeli postupak može detaljno objasniti, bio bi mu strašno zahvalan!!!!!!

i da, auto bi se cjeli rastavio, osim motora i mjenjača,to bi ostalo na svom mjestu........
VOZIM:

- YAMAHA TZR 125 -
- GOLF II 1.6 benzin + LPG -

sve o TOMOSIMA na jednom mjestu:

http://tomos.11.forumer.com/index.php
Korisnikov avatar
zeto

Pridružio se: Pon Jan 09, 2006 6:07 pm

Re: postupak farbanja auta - kako ide????

Postod punke » Sre Maj 06, 2009 3:25 pm

auuu ako nisi nikad sam radio bolje da oteras nekom majstoru da neradis dva puta isti posao... ali ovako koliko ja znam sve moras lepo da presmirglas da "matiras" staru boju posebno delove koji su korozirali njih treba dobro da ismirglas i predjes nekim anti korozitom... e onda uzmes git i svaku neravninu moras da popunis i opet lepo sve da presmirglas znaci da sve bude idealno ravno.....e tek onda mozes da razmisljas o farbanju... sto se tice laka ja mislim da to zavisi od farbe posto neke boje kad ti mesaju ona sadrzi lak u sebi tako da je ne treba naknadno lakirati....
e sad nek se nadoveze neki majstor koji ima u tome iskustva pa nek ti objasni posto ja sam samo pomagao pa ne bih bas da filozofiram mnogo :teeth:
punke

Pridružio se: Ned Jan 22, 2006 7:41 pm

Postod Madison » Čet Maj 07, 2009 3:43 pm

Koliko vidim nemas nimalo iskustva sa farbanjem, i ja bih ti preporucio da ne radish sam, inace ces unakaziti auto...pogotovu ako ima dosta zardjale limarije, ili ponegde treba zameniti ceo deo lima.
Da ne pricam sto za farbanje moras da imas komoru + kompresor, pistolj...

Iskren savet je da se ne upustas u to, nije tako prosto kao sto izgleda :punk:
Korisnikov avatar
Madison

Pridružio se: Čet Feb 14, 2008 11:45 am

Postod VladanMan » Sub Jun 20, 2009 4:23 pm

Ljudi, sto ste ga ishejtovali toliko...kapiram i ja vase savete ali objasnite coveku postupak, pa nek pokusa....ako ima zelju da nauci, radice polako, strpljivo itd...kako ce drugacije da nauci.. :flex:...
VladanMan

Pridružio se: Sre Dec 31, 2008 5:38 pm

Postod zli_wuk » Sub Jun 20, 2009 4:48 pm

nemoj da uchi na kolima nek uzme neki stari lim pa nek uchi :) i moj savet nemoj da farbash auto odmah uzmi prvo neku ovako limariju farbaj malo po malo dok se ne uhodash
zli_wuk
Urednik

Pridružio se: Sub Mar 24, 2007 11:09 am

Postod VladanMan » Sub Jun 20, 2009 6:25 pm

Pa ako finansijski moze to da podnese sto da ne...i to je nesto...ni ovi sada farbari se nisu rodili sa pistoljem i kompresorom pride :teeth:
VladanMan

Pridružio se: Sre Dec 31, 2008 5:38 pm

Postod Damir_ZR » Sub Jun 20, 2009 9:21 pm

Odes lepo kod nekog majstora sto se bavi sa tim poslom i zamolis ga da ti pokaze kako se to radi. RAD JE ZANIMLJIV MOZE SE SATIMA POSMATRATI.
Nemogu nocu da spavam stalno cujem u garazi nesto ckckck.Kad pogledam ono mi KOROZIJA jede auto.
Damir_ZR

Pridružio se: Ned Dec 23, 2007 5:54 pm

Postod djzecky » Ned Jun 21, 2009 9:23 pm

Ako hoces da ofarbas i sredis limariju a da ustedis love (da ne puknes 600-900eur) onda pripremu odradi sam a za varenje i za farbanje plati majstora.
Ja nisam nikakav strucnjak ali sam ja tako odradio moj auto.
Sve komplet me izaslo 240eur i farban je (samo spolja) u metalik sivu boju, sam sam odradio pripremu,kupio boju i na kraju platio coveku da mi ofarba auto kada je sve bilo spremno.
Imas ovde par slika kako sam radio viewtopic.php?f=10&t=8036

Evo ovako bih ja radio:
1- Prvo matiras ceo auto sa p240 smirglom,tamo gde ima korozije moras skroz do zdravog lima da osmirglas i nakon toga premazes anti-rostom i ostoji jednu noc. Ako je bas trulo negde onda ne pomaze smirglanje nego se isece taj deo i vari zdrav lim.

2- Kada se to odradi(znaci nigde nema rdje i trulezi) onda sve te delove gde je bilo rdje i trulezi i gde god ima ulegnuca,neravnina,rupa i sl. gitujes i posle smirglas te delove dok ne dobijes extra ravnu povrsinu. Kada gitujes nanosi po vise tankih slojeva,bice ti lakse da smirglas i dobijes skroz ravnu povrsinu.

3- Kada sve to odradis treba da dobijes auto na kojem je limarija svugde perfektno ravna - kao ogledalo jedino sto nije sjajna nego mat!

4 - Kada je to zavrseno najveci deo posla si odradio, kupujes podlogu (spric-git) za boju sa kojom ces farbati. U zavisnosti od boje koja se koristi (akril,metalik ili obicna) se kupuje i spric-git.

5- Odneses kod lakirera da ti presprica spric-git i onda opet smirglanje/poliranje sa vodeom smirglom p800 recimo. Tu fakticki poliras hrapavi-mat spric git. Mora uvek da ti bude mokra smirgla i jako oprezno radis to.E posle ovoga mora da ti bude kao ogledalo limarija. Ne smeju nigde da ostanu ni najmanje pore a isto tako ne smes nigde da osmirglas(skines) skroz spric-git. To pogotovo pazi na ivicama,coskovima i sl.Mora biti perfektno ravno,sjajno ali ne smes ni previse da smirglas da skines podlogu.Najbolje da kupis malo vise spric-gita pa da bude deblji sloj i manja verovatnoca da zeznes.

6- Kada je gotovo,odvezes auto kod lakirera,odneses mu farbu-lak koji si kupio i platis mu 40-50eur da ti on prefarba kola.NEMOJ sam da pokusavas da farbas jer za to nije dovoljno kupiti samo kompresor i pisolj.

Nadjes nekog normalnog majstora (lakirera-farbara) kao ja,kazes mu sta hoces,on ti objasni lepo kako da radis,sa kojim smirglama i gitovima,na sta da pazis,koliko farbe i spric-gita da kupis i sve ostalo.

Opet kazem nisam strucnjak niti majstor,ja sam samo opisao kako sam ja prosle god.radio sam jer nisam hteo da dam skoro onoliko para za farbanje koliko vredi ceo auto! Moje slike imas na linku gore.
Pozzz
Slika
Korisnikov avatar
djzecky

Pridružio se: Pet Okt 19, 2007 10:01 pm

Povratak na Pitajte majstore