Ako hoces da ofarbas i sredis limariju a da ustedis love (da ne puknes 600-900eur) onda pripremu odradi sam a za varenje i za farbanje plati majstora.
Ja nisam nikakav strucnjak ali sam ja tako odradio moj auto.
Sve komplet me izaslo 240eur i farban je (samo spolja) u metalik sivu boju, sam sam odradio pripremu,kupio boju i na kraju platio coveku da mi ofarba auto kada je sve bilo spremno.
Imas ovde par slika kako sam radio
viewtopic.php?f=10&t=8036Evo ovako bih ja radio:
1- Prvo matiras
ceo auto sa p240 smirglom,tamo gde ima korozije moras skroz do zdravog lima da osmirglas i nakon toga premazes anti-rostom i ostoji jednu noc. Ako je bas trulo negde onda ne pomaze smirglanje nego se isece taj deo i vari zdrav lim.
2- Kada se to odradi(znaci nigde nema rdje i trulezi) onda sve te delove gde je bilo rdje i trulezi i gde god ima ulegnuca,neravnina,rupa i sl. gitujes i posle smirglas te delove dok ne dobijes extra ravnu povrsinu. Kada gitujes nanosi po vise tankih slojeva,bice ti lakse da smirglas i dobijes skroz ravnu povrsinu.
3- Kada sve to odradis treba da dobijes auto na kojem je limarija svugde perfektno ravna - kao ogledalo jedino sto nije sjajna nego mat!
4 - Kada je to zavrseno najveci deo posla si odradio, kupujes podlogu (spric-git) za boju sa kojom ces farbati. U zavisnosti od boje koja se koristi (akril,metalik ili obicna) se kupuje i spric-git.
5- Odneses kod lakirera da ti presprica spric-git i onda opet smirglanje/poliranje sa vodeom smirglom p800 recimo. Tu fakticki poliras hrapavi-mat spric git. Mora uvek da ti bude mokra smirgla i jako oprezno radis to.E posle ovoga mora da ti bude kao ogledalo limarija. Ne smeju nigde da ostanu ni najmanje pore a isto tako ne smes nigde da osmirglas(skines) skroz spric-git. To pogotovo pazi na ivicama,coskovima i sl.Mora biti perfektno ravno,sjajno ali ne smes ni previse da smirglas da skines podlogu.Najbolje da kupis malo vise spric-gita pa da bude deblji sloj i manja verovatnoca da zeznes.
6- Kada je gotovo,odvezes auto kod lakirera,odneses mu farbu-lak koji si kupio i platis mu 40-50eur da ti on prefarba kola.NEMOJ sam da pokusavas da farbas jer za to nije dovoljno kupiti samo kompresor i pisolj.
Nadjes nekog normalnog majstora (lakirera-farbara) kao ja,kazes mu sta hoces,on ti objasni lepo kako da radis,sa kojim smirglama i gitovima,na sta da pazis,koliko farbe i spric-gita da kupis i sve ostalo.
Opet kazem
nisam strucnjak niti majstor,ja sam samo opisao kako sam ja prosle god.radio sam jer nisam hteo da dam skoro onoliko para za farbanje koliko vredi ceo auto! Moje slike imas na linku gore.
Pozzz